Mapa stránek

1412_stone_wall_banner.JPG 7943_no_top_banner.JPG Krbová kamna Morso NAC_czech_banner.jpg Pizza_oven_banner.jpg 7948_banner.jpg 7970_banner.jpg 6843_banner.jpg Krbová kamna Morso 3142.JPG Krbová kamna Morso

Venkovní kuchyně

Těšíte se na to vždy celý rok a pak máte pocit, že léto uteklo hrozně rychle? V tom případě je pro vás jako dělaný koncept venkovní kuchyně. Tu totiž můžete využívat po celý rok. Krásně si tak prodloužíte léto a především si budete moci pochutnat na vynikajících pokrmech připravených na ohni.
A pokud je podle vás venkovní kuchyně spojená jen s grilováním masa, hermelínů či zeleniny nebo s opékáním vuřtů, máme pro vás dobrou zprávu. Venkovní kuchyně nabízí mnohem větší možnosti. Záleží jen na vaší kulinářské fantazii a vašich dovednostech.

Co patří do venkovní kuchyně?

  • venkovní pec
  • litinové nádobí
  • kuchyňští pomocníci

Venkovní pec

Základem každé venkovní kuchyně by měla být venkovní pec na dřevo. Oproti plynovým a elektrickým troubám má řadu výhod:

  • jídlo má výjimečnou chuť, kterou získává z vůně dřeva – doporučujeme proto využívat především dubové nebo jabloňové dřevo
  • příprava pokrmů je neuvěřitelně rychlá – pec je velmi výkonná, takže například na pizze si můžete pochutnávat už po dvou minutách, což vám žádná klasická trouba rozhodně neumožní
  • snadno se o ni pečuje, díky vysokým teplotám, které v peci panují, totiž dochází k vypálení všech nečistot a pec můžete znovu používat – jako údržba stačí, když čas od času vymetete vnitřní prostory

Venkovní pec má zaoblený tvar vycházející z italské tradice. Díky své velikosti umožňuje optimální rozložení dřeva a tedy i distribuci tepla, které se zároveň výborně uchovává pod nízkým klenutým stropem. Pec zůstává dlouho teplá, takže u ní můžete strávit celý večer, aniž byste se museli bát, že vám uhasne oheň, jak se stává u táboráků, nebo vychladne gril. Teplo, které vydává, navíc může zpříjemnit i chladnější večery.

Kvalitní litina je nezbytná

Venkovní pec je vyrobena z kvalitní litiny, která má spoustu pozitivních vlastností. Jedná se o slitinu železa s uhlíkem, kdy obsah uhlíku je více než 2,14 %. Neobsahuje žádné přidané chemické látky, takže nehrozí jejich uvolňování do jídla. Samotná litina je zdravotně nezávadná, tudíž vaše jídlo si zachová nejen svou chuť, ale také bude zdravé.

Litina je nepřilnavá, odolná vůči mechanickému poškození a tvarově stálá. Vydrží vysokou a opakovanou telenou zátěž a své pozitivní vlastnosti neztrácí ani při častém používání. Díky tomu může vaše venkovní kuchyně sloužit hned několika generacím.

Co si ve venkovní peci připravíte?

Venkovní kuchyně vás v ničem neomezuje, můžete si tak připravit cokoli, na co budete mít zrovna chuť. Snadno si zhotovíte běžné pokrmy, ale také neobvyklé a náročné speciality. A to velmi snadno, rychle i zábavně.

Ve venkovní kuchyni si jednoduše upečete maso, domácí chléb či pizzu, vyudíte ryby, orestujete zeleninu, ogrilujete šťavnaté steaky, usmažíte vajíčka, připravíte omelety nebo mořské plody a spoustu dalšího jídla. Pokud byste si rádi dopřáli sladký dezert, ani to není problém. I to totiž venkovní kuchyně umožňuje.

Litinové nádobí

Kromě venkovní pece patří do venkovní kuchyně ještě další nezbytnosti. Chybět by rozhodně nemělo litinové nádobí. Jeho výhodou je, že neobsahuje žádné chemikálie a je vhodné na všechny typy varných povrchů včetně indukce. Můžete ho tedy používat i na ohni – samozřejmě s výjimkou takových kousků nádobí, které jsou vybaveny dřevěnou rukojetí.

Litinové nádobí dobře rozvádí teplo, uchovává ho a navíc vydrží dlouhodobé tepelné zatížení. Teplo v něm proudí rovnoměrně, takže nehrozí, že by pokrmy byly na jedné straně připálené a na druhé nedopečené. Nádobí je nepřilnavé a nelze ho mechanicky poškodit, využít ho můžete na přípravu v podstatě jakéhokoli jídla.

Jen si při úklidu dejte pozor na to, že litinové nádobí nepatří do myčky a nesmí se na něj používat saponáty. Hrozilo by totiž, že by se mycí prostředek ukládal do pórů a následně by se mohl uvolňovat do jídla a kazit jeho chuť. Litinové nádobí přitom stačí před prvním použitím umýt v horké čisté vodě, po vysušení potřít jedlým tukem, zahřát a nakonec vytřít suchou papírovou utěrkou. Tento jednoduchý postup je možné opakovat hned několikrát.

Kuchyňští pomocníci

Venkovní kuchyni můžete využívat úplně stejným způsobem jako tu klasickou interiérovou. Proto si do ní můžete umístit i klasické spotřebiče, jako je rychlovarná konvice, mikrovlnná trouba nebo mixér.

Kam s ní?

Kromě vlastního vybavení je ale důležité i umístění venkovní kuchyně. Můžete ji postavit třeba pod pergolu nebo ji navázat na dům. Řiďte se umístěním inženýrských sítí, budete totiž pravděpodobně potřebovat nejen přípojku elektřiny, ale i vody. Ověřte si také to, jak se kolem vytipovaného místa přes den pohybuje slunce, aby se nestalo, že budete muset celou dobu sedět ve stínu nebo naopak na přímém slunci. Také je nezbytné, aby byla venkovní kuchyně umístěna tak, aby nikoho nerušila – ať už rodinu v domě nebo sousedy. Přece jenom venkovní akce nebývají nejtišší a je zbytečné zakládat si na problémy.

Krásné prodloužení léta

Pokud vše dobře naplánujete a zhotovíte přesně podle svých představ, můžete si každý rok úžasně prodloužit léto. Zároveň si pochutnáte na skvělých jídlech s nezaměnitelnou chutí a budete mít krásné místo k posezení se svou rodinou i přáteli. Je to lákavá představa, že? Nic vám nebrání v tom, abyste ji co nejdříve změnili v realitu. Venkovní kuchyni si zkrátka zamilujete. A vydrží vám mnoho let, užívat si ji budou moci i vaši potomci.

Věděli jste že

V krbových kamnech můžete topit prakticky všemi druhy dřeva, neměli byste však používat dřevo mokré a nevyzrálé. Dřevo by mělo schnout na větraném a krytém stanovišti 1 - 2 roky.

Chcete vědět více