Mapa stránek

Banner_6100.jpg 1412_stone_wall_banner.JPG Pizza_oven_banner.jpg 7443_slider.jpg 7943_no_top_banner.JPG gas_forno.jpg slider_GAS.jpg grill_17.jpg 7970_banner.jpg 6843_banner.jpg 3142.JPG

Zatápění

Před použitím krbových kamen byste si měli zapamatovat několik důležitých rad, abyste se naučili využívat krbových kamen a používaného topiva co nejlépe. První zatopení by mělo být mírné, aby žáruvzdorná barva vytvrdla.

Jak v krbových kamnech zatápět :

Použijte podpalovač nebo zmačkané noviny, 1 – 2 kg suchých třísek a asi 1,5 kg naštípaného dřeva.
Na dně spalovací komory nechte vždy asi 2 – cm popela, který slouží jako izolační vrstva.
Před zatopením zcela otevřete přívod sekundárního vzduchu.
Narovnejte třísky. Přibližně 1-2 kg třísek vytvoří dobrý základ.
Zapalte třísky.
Dvířka krbových kamen nechte potevřena. Po 5 – 10 minutách je komín zahřátý a má dobrý tah. Dvířka již můžete zavřít.
Po 10 – 20 minutách je ve spalovací komoře vytvořena dostatečná základová vrstva.
Žhavou vrstvu rozprostřete pohrabáčem po dně spalovací komory. V přední části komory by měla být vrstva silnější.
Přikládání
Na žhavou vrstvu přikádejte 2 – 3 polena ve vzdálenosti min. 1 cm mezi poleny. Při zcela otevřeném přívodu vzduchu a zavřených dvířkách nově přiložená polena vzplanou během 2 – 3 minut.
Optimální spalování
Sekundární vzduch přivádějte tak, jak to odpovídá vašim potřebám a současně i procesu spalování.

Jak často vynášet popel?

Na dně spalovací komory nechávejte 2-3 cm vysokou vrstvu popela. Popel působí jako izolace roštu, podobně jako vermikulit nebo šamoty na bocích kamen. To dovoluje zvýšit spalovací teplotu, což přispívá k čistému spalování. Kromě toho popel chrání rošt proti žhavým uhlíkům. Popelník je nutné pravidelně vyprazdňovat, aby rošt neležel v horkém popelu a neničil se.

Věděli jste že

V krbových kamnech můžete topit prakticky všemi druhy dřeva, neměli byste však používat dřevo mokré a nevyzrálé. Dřevo by mělo schnout na větraném a krytém stanovišti 1 - 2 roky.

Chcete vědět více