Těsto na pizzu
Těsto na pizzu 4-5 ks pizzy
250 ml studené vody
20 g droždí
1 lžička cukru
300 g hladké mouky
125 g semoliny (krupice z tvrdozrnné pšenice)
1 lžička soli
1 lžíce olivového oleje
Smíchejte vodu, droždí a cukr. Přidejte 150 g hladké mouky a 125 g semoliny, promíchejte, přidejte sůl, olej a postupně zbylou mouku. Těsto důkladně propracujte (10-15 minut), aby bylo hladké a pružné na dotek.Těsto rozřízněte a zkontrolujte, zda je lesklé i uvnitř. Pokud ano, můžete si odpočinout u sklenky vína, zatímco těsto kyne v chladničce. Pro nejlepší výsledek je dobré nechat těsto kynout přes noc, ale i za kratší čas múžete docílit perfektního výsledku.
Vykynuté těsto rozdělte na bochánky o váze asi 160 g. Bochánky opět uhněteme. Jejich povrch by měl být hladký a elastický. Těsto vložte na tác a nechte jej v chladničce ještě hodinu odpočinout. Po vyndání z chladničky nechte těsto chvíli odležet při pokojové teplotě. Nyní je připraveno na válení.
Věděli jste že
Před použitím krbových kamen byste si měli zapamatovat několik důležitých rad, abyste se naučili využívat krbových kamen a používaného topiva co nejlépe.