Mapa stránek

Banner_6100.jpg 1412_stone_wall_banner.JPG Pizza_oven_banner.jpg 7443_slider.jpg 7943_no_top_banner.JPG gas_forno.jpg slider_GAS.jpg grill_17.jpg 7970_banner.jpg 6843_banner.jpg 3142.JPG

Chléb s tmavým pivem

pan bread with stout beer

Chléb s tmavým pivem 

500 ml tmavého piva (Stout)

100 ml vody

15 g droždí (3 lžičky)

20 g soli (4 lžičky)

175 g žitné chlebové mouky

325 g pšeničné hladké chlebové mouky

125 g semolinové mouky

50 g másla

150 g celozrnné mouky

1 polévková lžíce čerstvě nasekané máty

žitná mouka na posypání

Postup:

Smícháme celozrnnou mouku s 200 ml vroucího piva. Přidáme studenou vodu. Do zbytku piva vmícháme droždí, žitnou, pšeničnou a semolinovou mouku, máslo a směs vody s pivem a celozrnnou moukou. Důkladně hněteme, nejlépe v kuchyňském robotu   po dobu 6 minut při vysoké rychlosti. Těsto posypeme moukou a necháme v lednici kynout 12-14 hodin. Poté  vyndáme a necháme odpočinout při pokojové teplotě 1-2 hodiny.

V peci předehřejeme 4l hrnec Griddle Cocotte. Je důležité, aby byl hrnec i s víkem velmi teplý. Ohřátý hrnec vyjmeme z trouby a důkladně posypeme dno žitnou moukou. Vložíme těsto, přiklopíme víkem a v dobře roztopené peci pečeme 25 minut. Sundáme víko a pečeme ještě dalších 25 minut. Chléb vyklopíme a necháme prochladnout (nejlépe na mřížce).

Důležité: Při manipulaci s hrncem je důležité používat ochranné rukavice.

Tip: Pokud chcete péct chleba rovnou po vyndání těsta z lednice, je to možné, ale chléb bude chutnější, necháte-li těsto při pokojové teplotě odležet.

Věděli jste že

Konvekční kamna mají zvnějšku po stranách jeden plášť navíc, čímž vzniká meziprostor neboli kanál. Při konvekci se převádí teplo z krbových kamen do vzduchu těmito kanály.

Chcete vědět více