Mapa stránek

Banner_6100.jpg 1412_stone_wall_banner.JPG Pizza_oven_banner.jpg 7443_slider.jpg 7943_no_top_banner.JPG gas_forno.jpg slider_GAS.jpg grill_17.jpg 7970_banner.jpg 6843_banner.jpg 3142.JPG

Litinové nádobí

Vybavení vaší kuchyně vám to ale neumožňuje tak, jak byste si představovali? V tom případě je čas vaší kuchyni dodat něco navíc. Velmi oblíbené je v současné době litinové nádobí. A důvodů, proč se stalo takovým hitem, je hned několik.
Litina sama o sobě je díky svým skvělým vlastnostem hojně využívaným materiálem ve všech oblastech lidské činnosti. Jedná se o slitinu železa s uhlíkem, kdy obsah uhlíku je více než 2,14 %. Její velkou předností je vysoká odolnost vůči teplotě i tlaku a zároveň nízká pružnost. Tyto charakteristiky znali už starověcí Číňané, kteří ji vyráběli od 4. století před naším letopočtem.

Litinové nádobí je nezničitelné

Litina si našla své místo i v kuchyni. Kdo by neznal nezničitelné litinové nádobí, ve kterém vařily naše babičky? Obvykle se dědilo z generace na generaci a vařilo se v něm čím dál lépe. Přestože od té doby uplynulo již hodně času a i do kuchyně se rozšířila řada nových technologií a materiálů, litinové nádobí zde znovu má své neodmyslitelné místo. A to díky mnoha výhodám, které nabízí.

Jaké má litinové nádobí přednosti?

  • je nepřilnavé
  • vydrží i opakovanou vysokou tepelnou zátěž
  • můžete ho využít na všechny typy zdrojů tepla včetně indukce
  • je tvarově stálé
  • dobře rozvádí teplo
  • je odolné vůči mechanickému poškození
  • ani při častém používání neztrácí své vlastnosti
  • můžete si v něm připravit v podstatě jakékoli jídlo
  • pokrmy jsou rychle hotové
  • jídlo v něm můžete rovnou servírovat

Díky všem těmto vlastnostem je litinové nádobí v podstatě nezničitelné a může tak sloužit hned několika generacím. Z každého kusu nádobí se tedy může stát „rodinný poklad“, který bude svědkem mnoha nejen kulinářských zážitků a bude zvládat nejrůznější gastronomické trendy.

Bez chemikálií

Největší přednost, jakou litinové nádobí nabízí, je ale jinde. V dnešní moderní době, kdy všichni dbáme na zdravý životní styl a snažíme se jíst co nejlépe, nejvíce oceníte to, že litinové nádobí neobsahuje žádné chemikálie. Díky tomu nehrozí, že by se uvolňovaly do jídla a kazily jeho chuť. Litina sama o sobě je zdraví neškodná a je proto lepší než jiné materiály, které aby byly nepřilnavé, musí být potaženy jinými chemickými sloučeninami.

Fantazii se meze nekladou

V litinovém nádobí si můžete snadno připravit téměř jakékoli jídlo. Můžete v něm vařit, péct, dusit i smažit. A je úplně jedno, jestli se bude jednat o běžné každodenní pokrmy nebo netradiční speciality. Je to jen na vás a vaší kulinářské fantazii a schopnostech.

Připravit si v něm můžete třeba pečené, dušené či smažené maso, uzené ryby, mořské plody, domácí chléb či pizzu, omelety, smažená vajíčka, restovanou zeleninu za použití minimálního množství tuku i nejrůznější omáčky. Problém ale nejsou ani sladké dezerty.

Rovnoměrné vedení tepla

Také díky litinovému nádobí ušetříte spoustu peněz. Na vaření v něm totiž není potřeba tolik energie. Litina teplo dobře uchovává a zároveň sálá, vyzařuje ho rovnoměrně a účinně. Proto ani při vysokých teplotách nehrozí, že některé části pokrmu budou studené a jiné spálené. Vše bude propečeno hezky rovnoměrně.

Typy litiny

  • surová litina
  • smaltovaná litina

Surová litina

Surová litina obsahuje pouze čisté železo a uhlík, takže nehrozí uvolňování škodlivých látek do jídla. Vypečením získává přirozenou nepřilnavost.

Smaltovaná litina

Díky smaltu na povrchu, který tvoří odolnou vrstvu a není možné ho ocelovými nástroji poničit, může mít nádobí navíc různé barevné variace. Zároveň, co se týče vedení a akumulace tepla, si nádobí zachovává všechny přednosti surové litiny.

Jak se o litinové nádobí starat?

Další výhodou litinového nádobí je, že péče o něj je velice snadná a rychlá. Stačí, když ho před prvním použitím umyjete v horké čisté vodě, pořádně usušíte, poté potřete jedlým tukem, následně zahřejete a nakonec vytřete suchou papírovou utěrkou. Je to opravdu jednoduché, že? Tento postup můžete několikrát zopakovat a pak už si budete moci své nové litinové nádobí užívat bez omezení.

Ne saponátům

Při péči o litinové nádobí je ale důležité vědět dvě věci – nádobí nepatří do myčky a nesmí se na něj používat žádné saponáty. Hrozilo by totiž, že by se mycí prostředek ukládal do pórů následně mohl kazit chuť jídla. To ale neplatí pro smaltované litinové nádobí – to je díky tvrdé vrstvě odolné vůči mycím solím z myčky.

Na co si dát pozor?

Velkou výhodou litinového nádobí je, že ho můžete využívat pro všechny typy varných povrchů včetně v poslední době hojně rozšířené indukce (litina je totiž sama o sobě magnetická). Některé kusy nádobí jsou však vybaveny elegantní dřevěnou rukojetí, takže se nehodí do trouby nebo na otevřený oheň. Litinové nádobí také není vhodné pro uchovávání potravin.

Pokud se stane, že vaše litinové nádobí zkoroduje, nedělejte si s tím hlavu. Pro všechny běžné kovy, které nemají povrchovou úpravu, je to naprosto přirozené. Tento problém navíc vyřešíte velice snadno. Stačí využít jemnou ocelovou vatu a vrstvu koroze odstranit. Jestliže koroze vaše nádobí zasáhla více, pomůže ocelový kartáč.

Litinové nádobí se vyplatí

Sami vidíte, že litinové nádobí má řadu předností – a přesně to je důvod, proč má v kuchyních neoddiskutovatelné místo už řadu generací. Využijte jeho výhody i vy a vařte originálně, chutně a zdravě zároveň. Vaše rodina i blízcí přátelé to jistě ocení. Dobrou chuť.

Věděli jste že

Trhliny v šamotu jsou většinou způsobeny úderem polena a nemají negativní dopad na správnou funkci krbových kamen. Šamoty chrání boky krbových kamen před spalovací teplotou.

Chcete vědět více